Close
tijdschriftpersoonsgerichte
experiëntiële
psychotherapie
Procesgericht
Existentieel
Interactioneel
Integratief

Rhonda N. Goldman, Alexandre Vaz, & Tony Rousmaniere (2020). Deliberate practice in emotion- focused therapy. American Psychological Association.

BOEKBESPREKINGPatric Esters & Nettie van der Luit - 62–2 (2024)

VOORVERTONING

Hoe komt het dat, hoewel psychotherapie ongelooflijk effectief is, er de laatste decennia weinig of geen grote verbetering te zien is in de uitkomsten van behandelingen, in tegenstelling tot andere gezondheidsberoepen die door innovatieve medische ontwikkelingen aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt in behandelingen? Volgens Scott Miller is het niet dat we innovatieve of nieuwe therapievormen nodig hebben (er zijn al rond 400 therapieën op de markt), maar dat we bewuster en doelgerichter zouden moeten oefenen met feedback. Deliberate practice dus. Als je op langere termijn Routine Outcome Monitoring (bijvoorbeeld de ORS en SRS die Miller heeft ontwikkeld) bijhoudt, kun je zelf leren met welke cliënten je een betere klik hebt en betere resultaten boekt. Op die manier kan men dan ook bewust naar persoonlijke werkdoelen kijken om de eige...

 

Het tijdschrift Persoonsgerichte experiëntiële Psychotherapie is het wetenschappelijke tijdschrift voor professionals in de GGZ in Nederland en Vlaanderen die werken vanuit of affiniteit hebben met het persoonsgerichte (client centered) referentiekader.