Niet toevallig prijkt op de cover van het boek (in de e-versie) een mooi maar verwelkt boeket. Het betoog van Bloom is dan ook dat het na een tijdperk waarin empathie de plak heeft gezwaaid hoogst nodig is het als ethisch principe te ontmaskeren. Na een paar jaren van lezingen omtrent dit thema heeft hij in 2016 zijn voornaamste ideeën hierover in dit boek bijeengebracht.
Aan de hand van een voorbeeld – de emotionele reacties op een multiple moord in een nabije school – toont Bloom aan dat empathie een povere morele gids is: het werkt als een spotlicht op nabije en eenmalige gebeurtenissen ten koste van andere en leidt tot irrationele en onrechtvaardige politieke beslissingen. Bloom heeft niets tegen het proberen begrijpen van de ander, hetgeen hij cognitieve empathie noemt, maar de wereld is beter af zonder emotionele empathie.
Het tijdschrift Persoonsgerichte experiëntiële Psychotherapie is het wetenschappelijke tijdschrift voor professionals in de GGZ in Nederland en Vlaanderen die werken vanuit of affiniteit hebben met het persoonsgerichte (client centered) referentiekader.